Koronavírus adatok

2022. jan. 18.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Piroska
-4 °C
5 °C

Kétmillió dollárért adtak el egy Nobel-díjat

2013.04.11. 21:11

Az előzetesen reméltnél jóval magasabb áron, 2,2 millió dollárért kelt el egy csütörtöki aukción Francis Crick angol biokémikus Nobel-díja, amelyet 50 évvel ezelőtt a DNS felfedezéséért kapott. Az árverést szervező Heritage Auctions közölte, a 23 karátos arannyal bevont Nobel-díjat Jack Wang, a Biomobie nevű gyógyszeripari cég elnök-vezérigazgatója vette meg. Az aukciót megelőzően 500 ezer dollárt reméltek Crick Nobel-díjáért. Wang szerint a díjat és a hozzátartozó oklevelet arra használják majd, hogy ösztönözzék a Biomobie tudósait. A szakember úgy véli, az általa vezetett vállalat olyan forradalmat indíthat el az orvoslásban, mint amilyet annak idején a DNS struktúrájának felfedezése.

Ez volt a második eset, hogy egy Nobel-érem nyilvános árverésen került eladásra. Az elsőt - Niels Bohr 1922-es orvosi Nobel-díját - tavaly novemberben adták el 50 ezer dollárért. Júniusban William Faulkner amerikai szerző 1950-es irodalmi Nobel-díját bocsátja áruba a Sotheby's.

Szerdán hatmillió dollárért adták el egy New York-i árverésen a néhai biokémikus hétoldalas levelét, amelyben a tudós beszámol 12 éves fiának a DNS kettősspirál-szerkezetének felfedezéséről. Az árverések történetében soha nem adtak ekkora összeget egy levélért. A Christie's aukciós ház előzetesen legfeljebb egymillió dollárra taksálta a dokumentumot. Az eddigi rekordot Abraham Lincoln volt amerikai elnök egy 1864-es levele tartotta, amelyet az árverezői jutalékot is beleszámítva 3,4 millió dollárért adtak el 2008-ban.

Crick két másik tudóssal megosztva nyerte el az 1962-es orvosi Nobel-díjat a nukleinsavak molekuláris szerkezetének felfedezéséért, illetve annak felismeréséért, hogy ezek az élő szervezetben az információátadás szempontjából jelentősek. A Nobel-díjat követő évtizedekben agykutatással foglalkozott a kaliforniai Salk Intézetben. Hagyatékának tudománytörténeti relikviáit a család ajánlotta fel elárverezésre a DNS-felfedezés 60. és a Nobel-díj elnyerésének 50. évfordulója alkalmából, hogy a bevétel nagyobb részéből tudományos kutatásokat támogassanak.  • Vennék
  • Hírek