Natália
1 °C
7 °C

Oroszország tarajos gőtét és egereket küldött az űrbe

2013.04.21. 19:21

Egy hónapos útra indult egy egerekkel és tarajos gőtékkel teli űrhajó, a Föld körüli pályán mozgó űrhajóval a Marsra tartó utat szeretnék előkészíteni. Összesen 45 egeret és 15 tarajos gőtét küldtek az űrbe. A Szojuz a Bajkonurban lévő űrkikötőből indult el pénteken. Az úgynevezett Boin-M kabinban ezen kívül csigák és versenyegerek is utaznak.

Az utazás célja, hogy megtudjuk, a szervezet hogyan reagál a súlytalanságra. Azt kutatják, hogy túlélhető-e a hosszabb ideig tartó súlytalanság – magyarázta Valerij Abraskin, a kutatás egyik vezetője. A kabin harminc nap múlva tér vissza, május 18-án száll le az orosz Orenburg régióban. A visszatérés után azonnal megvizsgálják az állatokat.

Oroszország 2030-ra készül, ebben az évben kezdenének el egy Holdbázist építeni, amely kiidulópont lehetne egy későbbi Mars-küldetéshez. Oroszország űrprogramját a világ többi országa is szorosan szemmel tartja, mert jelenleg csak a Szojuz űrhajókkal lehet a Nemzetközi Űrállomásra utazni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?