Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Öt hónaposan tudatuknál lehetnek a babák

2013.04.22. 12:37

Nehéz kitalálni egy csecsemő csillogó szemeibe nézve, hogy mi játszódhat le kis fejében, de egy francia kutatócsoport megpróbált választ találni erre a kérdésre. A tudósok szerint a kisbabák már öt hónaposan a tudatosság és a memóriahasználat jeleit mutatják.

Neurológusok évtizedek óta kutatják a tudatosság egyértelmű jelét az agy elektromos aktivitásában. Egy ilyen jel megmutathatná, mikor vannak a minimálisan tudatos vagy altatott felnőttek tisztában környezetükkel, és hogy mikortól kezdődik a tudatosság a csecsemőknél.

A felnőtteken elvégzett tanulmányok bizonyos mintát mutatnak az agyi aktivitásban: amikor az érzékszerveink észrevesznek valamit, például egy mozgó tárgyat, az agy látásközpontja aktiválódik, akkor is, ha a tárgy gyorsabban mozog annál, hogy tudatosan észrevegyük.

Ha egy tárgy hosszú ideig van a látómezőnkben, a jele eljut az agy hátuljából a prefrontális kéregbe, amely addig ott tartja a képet, amíg észrevesszük. A tudósok meg tudják különböztetni azokat a jeleket, amelyeket az érzékszervek működése generál, illetve a késleltetett jeleket, amikor az információ eljut a prefrontális kortexbe. Az egész persze rendkívül gyorsan történik: kevesebb mint a másodperc harmada alatt.

Francia kutatók arra a kérdésre keresték a választ, hogy ez a kétlépéses mintázat jelen van-e a csecsemőkben is. A csapat 240 csecsemő koponyájára erősített elektródákkal monitorozta az agyi aktivitásukat. Kétharmaduk túl mozgékony volt a vizsgálathoz. A maradék nyolcvan, 5 és 15 hónap közötti babával sikerült elvégezni a kísérletet, amelyben a másodperc töredékéig egy arcot mutattak nekik.

Sid Kouider, a CNRS, nemzeti kutatási ügynökség kutatója figyelte az ingadozásokat az elektromos aktivitásában. Ezek tudományos neve eseményhez kötött potenciál (event-related potentials – ERP). A legalább egyéves babáknál ugyanolyan ERP-mintákat találtak, mint a felnőtteknél, viszont háromszor lassabban.

A kutatókat meglepte, hogy már az öt hónapos alanyoknál is észlelhető volt a második hullám, még akkor is, ha csak nagyon gyengén látszott. Kouider spekulációja szerint a lassú második hullám akár már kéthónapos kortól kimutatható.

Kouider és kollégái Science-ben megjelent tanulmánya szerint a tudatosság jele lehet, hogy a prefrontális kéregben eltárolt kép a munkamemóriába kerül. Kouider továbbvinné a vizsgálatokat, és a tanuláshoz, főleg a nyelvtanuláshoz kapcsolódó agyi aktivitásokat szeretné megkeresni. „Most úgy gondoljuk, hogy amikor a babák gyorsan tanulnak, nincsenek tudatában annak, hogy mit tanulnak, egyáltalán nem tudatosak. Lehet, hogy ez nem igaz” – írta Kouider.