Albert, Lipót
3 °C
12 °C

Rejtélyes genetikai baleset eredménye vagyunk

2013.04.25. 19:36

4500 éve egy rejtélyes esemény drasztikusan megváltoztatta az ősi Európa lakóinak genetikai kódját - derül ki ausztrál genetikusok kutatásából, akik tanulmányukat a tudományos Nature magazinban publikálták. A kutatók Németországból és Olaszországból származó csontvázakat vizsgáltak meg, amelyeknek kora 2500 és 7500 év közé volt tehető. A vizsgálat első számú célpontja a mitokondriális, csak anyai ágon öröklődő DNS volt.

A különböző korokból származó leletek DNS-vizsgálata meglepő eredményt hozott: valamikor 4500 évvel ezelőtt az Európát keleti irányból meghódító és benépesítő őseink genetikai kódjában hirtelen éles változást észleltek a tudósok, aminek az okát egyelőre megtippelni sem tudják.

A kutatás egyben választ adott a tudósok eredeti kérdésére is, akik a több ezer évvel ezelőtti agrikulturális forradalom körülményeit próbálták felderíteni. Eddig nem volt egyértelmű a kép arról, hogy a mezőgazdaság elterjedése vajon konkrét népvándorlással is járt, vagy csak az ötletek és a növénytermesztés kezdetleges technológiái, szerszámai terjedtek el. A genetikai vizsgálat most közeli rokonságot mutatott ki a mai Németország területén élő legkorábbi földművesek, illetve a Közel-Kelet népei között, vagyis valószínűleg egy migrációs hullám váltotta le az addig uralkodó vadászó-gyűjtögető életformát.

Ez a genetikai örökség azonban nem meghatározó a mai európai emberek DNS-ében, éppen az említett, 4500 éve történt misztikus genetikai eseménynek köszönhetően. A kutatók a Bell Beaker-kultúrával hozzák összefüggésbe a hirtelen genetikai változást, ez a népcsoport időszámításunk előtt 2800 körül eredezik az Ibériai-félszigetről, a nyelvük emléke a kelta nyelvben él tovább, és Stonehenge monolitjainak emelését is hozzájuk kötik a történészek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?