Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Forróbb a Föld magja, mint eddig gondoltuk

2013.04.26. 16:03

Francia kutatók új mérései alapján a Föld belső magja jóval forróbb, mint a korábbi kísérletekből gondoltuk: akár hatezer Celsius-fokos is lehet, ilyen meleg van a Nap felszínén is. A tömör vasmag kristályos szerkezetű, és folyadék vesz körül. Az viszont régóta kérdés, hogy mekkora hőmérsékleten jöhet létre a kristályszerkezet.

Science-ben megjelent egy kísérlet leírása, amelyben a kutatók vasmintákat bombáztak röntgensugarakkal hatalmas nyomáson, hogy megvizsgálják kristályosodását, olvadását. A Föld magjáról a földrengésekkor befogott szeizmikus hullámok adhatnak bővebb információt: kiszámítható belőlük a rétegek vastagsága és sűrűsége, de nem tudunk a hőmérsékletre következtetni.

Ezekre számítógépes modelleket dolgoztak ki, a Föld belsejét szimulálják velük. Az 1990-es évekből származó mérések alapján a kutatók úgy gondolták, a mag körülbelül ötezer Celsius-fokos. „A mérések csak akkor kezdődtek, lényegében becsülték a Föld belsejének hőmérsékletet. Mások más eredményekre jutottak, és nem született konszenzus” – nyilatkozta a BBC-nek Agnes Dewaele a francia CEA kutatója, a tanulmány szerzője.

Közvetlenül sosem fogjuk elérni a magot, a maghőmérséklet ismerete azonban elengedhetetlen számos, a Föld belső régióival foglalkozó tudományágnak, mert segíthet megérteni például a földrengéseket és a mágneses mezőket. A csoport az egyik legnagyobb röntgengéppel, az European Synchrotron Radiation Facility segítségével felülvizsgálta  a 20 évvel ezelőtti méréseket.

A magban uralkodó hatalmas, az óceánoknál kétmilliószor nagyobb nyomás utánzásához úgynevezett diamond anvil cell (DAC) nevű eszközt használtak: két precízen kimunkált szintetikus gyémánt közé szorították az apró mintákat. A mintát lézerrel melegítették, röntgensugárral bombázták a vasatomok magjait és figyelték, hogy változott a vas szilárdból folyékonnyá. A megfigyelt diffrakciós mintázatok alapján a kutatók úgy gondolják, hogy a mag hőmérséklete valójában 6000±500, Celsius-fok.