Ödön
1 °C
11 °C

Vulcan és Cerberus lehet a Pluto két holdja

2013.04.26. 10:21

A csillagászok meghajoltak az emberek akarata előtt, és úgy döntöttek, hogy a Pluto két újonnan felfedezett holdja a Vulcan és a Cerberus nevet kapja. Ritkaság, hogy szavazásra bocsássák égitestek elnevezését, de ezúttal a holdakat felfedező SETI így tett.

A plutorocks.com oldalon február végén zárult le a szavazás, amelyen a Vulcan és a Cerberus lett a két győztes. A nagyközönség által döntőbe juttatott neveket a Nemzetközi Csillagászati Unió (IAU) véglegesítheti majd.

Vulcan-and-Cerberus-to-Be-the-Names-of-Pluto-s-Newest-Moons
Fotó: M. Showalter

A Vulcan név ráadásul csak később került a jelöltek közé William Shatner színész javaslatára, aki a Star Trek legendás Kirk kapitányát személyesíti meg. A Vulcan az Enterprise első tisztjének, Spocknak a szülőbolygója. Shatner felhívására rajongók ezrei szavaztak a Vulcanra és szinte azonnal vezető helyre került a név.

Mark Showalter, a SETI Intézet egyik csillagásza azt mondta, hogy bár nem volt megkötve kezük a szavazás eredményétől, úgy gondolták, hogy a Vulcan és a Cerberus remek nevek a Pluto holdjainak. A Pluto holdjait hagyományosan a görög-római mitológiában szereplő alvilági figurákról nevezik el. A Cerberus elnevezés illeszkedik is ebbe, ez az alvilág kapuját őrző háromfejű kutya neve. A Vulcan kissé kilóg a sorból, de ő volt a tűz istene is, így végül elfogadták a jelölést.

A Nemzetközi Csillagászati Unió számára kapcsolatot kellett találni a Vulcan és a görög-római alvilág között, mert a szervezetet nem győzte volna meg a Star Trekes indoklás. De a kapcsolatot megtalálták úgy, hogy a lávának és a vulkánoknak közük van a föld alatti dolgokhoz. Az IAU hat hónapon belül dönt a Pluto két holdjának a nevéről.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?