Judit, Xénia
18 °C
35 °C

A lábszag lehet a csodafegyver malária ellen

2013.06.04. 19:51
Lábszagot akarnak bevetni a maláriát terjesztő szúnyogok ellen brit tudósok. A szaggal nem irtani próbálják, hanem csapdába csalni a moszkitókat.

A trópusi betegségek kutatói úgy találták, háromszor jobban vonzza a lábszaggal átitatott zokni azokat a moszkitókat, amelyek magukban hordozzák a malária kórokozóját, mint azokat, amelyek nem terjesztik a betegséget. A szúnyogok zöme nem maláriás, csak 1 százalékuk fertőzött.

Ha sikerül olyan csapdát kifejleszteni, amely jól szelektálja ezt a célcsoportot, kevesebb moszkitó válhat ellenállóvá rovarölőszerekkel szemben. A kutatók a PLoS One című tudományos folyóiratban megjelent tanulmányukban megjegyzik: az egyetlen módja annak, hogy a szúnyogok a rezisztensek legyenek az, ha kevésbé vonzódnak az emberi testszaghoz. Ez viszont az emberek malmára hajtja a vizet, mivel kevesebbet fogják őket csipkedni moszkitók, ebből következőn a maláriás fertőzés is ritkul.

A tudósok egyelőre nem kérik lábszagdonorok jelentkezését, munkájuk következő lépése az, hogy megpróbálnak mesterségesen előállítani lábszagot. Ehhez meg kell határozniuk azokat a vegyületeket, amelyek a lábszag alapvető összetevői. Pontos szagszakértői munkára van szükség, mivel a moszkitók szaglása igen kifinomult. Van olyan sajtféle, amelynek illata megtévesztően hasonlít az emberi lábszagra, ám a moszkitókat nem csapja be, nem vonzódnak hozzá.

A malária Afrikában évente 600 ezer ember halálát okozza, főleg gyerekek az áldozatai.