Leállnak a rakéták Bajkonurban

2013.07.03. 21:54

Oroszország ideiglenesen felfüggesztette a Proton-M rakéták felbocsátását a hétfői baleset után, amelyben három navigációs műhold semmisült meg. A kár értéke megközelíti a 200 millió dollárt, és 2010 decembere óta ez volt az ötödik komoly meghibásodás a Proton rakétákkal.

A RIA-Novoszty orosz hírügynökség jelentése szerint a robbanás során szabadba került mérgező gázok miatt 2-3 hónapig fel kell függeszteni a munkát a bajkonuri űrközpontban. A rakéta üzemanyagában nagyjából 600 tonnányi mérgező aszimmetrikus dimetil-hidrazin és nitrogén-tetroxid van. Az orosz kormány vizsgálóbizottságot küld a helyszínre, hogy kiderítsék a robbanás okát, és megállapítsák, hogy ki vonható felelősségre.

RKN baleset "Proton-M" 2. 2013. (Proton összeomlás 2013)

A robbanás nemcsak az amerikai GPS orosz riválisaként ismert Glonass navigációs rendszer bővítésére lesz rossz hatással, hanem más űrmissziókra is. Július 20-án egy Astra 2E kommunikációs műholdat akartak Bajkonurból Föld körüli pályára állítani, július 27-én egy Progress teherűrhajót indítottak volna el a Nemzetközi Űrállomásra (ISS), de valószínűleg ezeket a fellövéseket is el kell majd halasztani. Szeptember 25-én pedig egy Szojuz 36-ot indítanának útnak, hogy új legénységet szállítsanak az ISS-re.

2010 decemberében is három Glonass-műholdjat vesztettek el, amikor egy Proton rakérta felrobbant, és tavaly  elbocsátották a Glonass hálózatának vezető tervezőjét, akit korrupcióval gyanúsítottak meg.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport