11:00, November 28.
Kamerun 3
Szerbia 3
al-Dzsanúb Stadion G csoport
14:00, November 28.
Koreai Köztársaság 2
Ghána 3
Education City Stadion H csoport
17:00, November 28.
Brazília 1
Svájc 0
974 Stadion G csoport
20:00, November 28.
Portugália 2
Uruguay 0

Sárgaszakállas maki született Nyíregyházán

2013.07.09. 17:07

Az országban csak a Nyíregyházi Állatparkban élnek sárgaszakállas makik, és a ritka félmajmok csapata nemrég két kölyökkel bővült. A mostani utód 130 napi vemhesség után jött világra, alig 80 grammosan. Az eddig féltve őrzött, már kéthónapos kölyök természetesen még anyatejen él, de már ismerkedik a szilárd takarmányfélékkel is, ami zöldségekből, gyümölcsökből és növénylevelekből áll.

A kis maki egész nap az ivarérett egyedek hátán lovagol, és élvezi a családi gondoskodást, amiben a csoport minden tagja részt vesz - mondta Petró Zsuzsa szóvivő.

o 1373366611 130709 maki
Fotó: Nyíregyházi Állatpark

A makik kínosan ügyelnek a tisztaságra, nemcsak a kicsi, de egymás bundáját is rendszeresen ápolják. Négy alsó metsző- és két szemfogúk amolyan fogfésűt alkot, valamint hátsó végtagjuk második ujján karmot viselnek, és azokkal távolítják el egymásról a meglazult szőrszálakat és az esetleges élősködőket.

A sárgaszakállas félmajmok a barna makik családjába tartoznak, és ott külön alfajt képviselnek. Latin nevükben (Lemur fulvus Mayottensis) a mayottensis kifejezés arra utal, hogy természetes élőhelyük Madagaszkártól mintegy 400 kilométerre Majotte-szigetén található. Gyűjtőnevük, a Lemur pedig a lemures (szellemek) szóból származik, mivel az egykori, első európai felfedezők szellemeknek hitték őket és a többi makit. A lombok sötétjében ugyanis csak a kiáltásukat hallották, miközben parázsló szempárt láttak.

A Nyíregyházi Állatparkban született sárgaszakállas maki olykor már lemerészkedik anyja hátáról, és egyre ügyesebben mozog a fák ágai között. A család egyébként egy különleges kifutóban él sarkantyús teknősökkel társbérletben, ahová a látogatók is bemehetnek és testközelből csodálhatják meg őket.  • Hírek
  • Bankszámla