Buta hiba miatt zuhant le az orosz űrrakéta

2013.07.10. 18:45

Fejjel lefelé szerelték be a szögsebesség-érzékelőket abba a Proton–M rakétába, ami július elején zuhant le pár másodperccel azután, hogy Bajkonurban kilőtték – adta hírül a gizmodo.com.

A Space Safety Magazine Anatolij Zak űrszakértőre hivatkozva azt írja: a roncsot átvizsgáló szakértők jelentése szerint a szögsebesség érzékelőket fejjel lefelé szerelték be a rakétába, pedig kis nyilak is mutatták a követendő irányt. Ezért lengett ki a rakéta: az irányítóberendezés megpróbálta korrigálni a fordítva érzékelt irányt.

Proton-M Launch Failure - July 2, 2013

Az indításkor rögzített felvételen jól látszik, hogy a hordozórakéta kileng, először balra, majd jobbra, közben elkezd forogni a hosszanti tengelye körül. A 680 tonnás, 53 méter magas rakéta teteje leszakadt zuhanás közben, az első gyorsítófokozat pedig még azelőtt tűzgolyóvá vált, hogy a földnek csapódott volna.

Az orosz hordozórakéták nem rendelkeznek olyan önmegsemmisítő töltetekkel, mint a nyugati változatok, így esély sem volt arra, hogy a szerkezetet még a becsapódás előtt veszélytelenné tegyék a szakemberek.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport