Albert, Lipót
7 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Új agyat növeszt a levágott fejű féreg

2013.07.11. 14:03

Vannak olyan dolgok, amiket egyszerűen nem lehet elfelejteni, ami egy féreg esetében akkor is igaz, ha levágják a fejét. A Tufts Egyetem kutatói megállapították, hogy a Planaria néven ismert apró, sárgás színű laposféreg, amit előszeretettel tanulmányoznak hajmeresztő regeneratív tulajdonságai miatt, egészen meglepő módon tudja visszanöveszteni a testrészeit. Miután levágták a fejét és a nyakát, a teste még az agyat is pótolni tudja, amellyel gyorsan újratanulhatja elvesztett tudását.

fereg1
Fotó: theverge.com

A kutatók kontrollált körülmények között tesztelték az állat memóriáját, azt mérve meg, hogy milyen gyorsan találnak rá a táplálékra. Ezek a kis férgek utálják a nyílt terepet és a fényt, de a kísérletben szereplő példányokat betanították, hogy a kellemetlen terepviszonyokkal dacolva is próbáljanak táplálékot keresni.

A kiképzett állatok fejük levágása után is legyűrték zsigeri félelmüket, és sokkal hamarabb rátaláltak az élelemre, mint a képzetlen társaik. Régi tudásuk nem tért vissza azonnal, de elég volt egyszer megismételni a korábbi kiképzést.

Egyelőre nem tisztázott, hogy a férgek hogyan képesek minderre. A kutatók felvetették, hogy az állat bizonyos emlékeket valószínűleg nem is az agyában tárol, hanem valahol máshol a testében. A másik ötletük az, hogy a kiképzés során az agy megváltoztatta az idegrendszer működését, és a regeneráció folyamata során ezek a módosítások hatással lehetnek az új agy fejlődésére.

fereg2
Fotó: theverge.com

A tudósok abban bíznak, hogy a kérdés tisztázása után jobban megértik a memória működését és a tanulás folyamatát. Bár egy végtelenül egyszerű lényről van szó, ez korántsem jelenti azt, hogy a Planaria alkalmatlan lenne az emberi viselkedés tanulmányozására – a féreg most is segítséget nyújt a drogfüggőség és az elvonás kutatásában.