Gellért, Mercédesz
12 °C
22 °C

Így mos hajat egy űrhajós

2013.07.15. 14:55

Szép lassan nem marad olyan részlete a Nemzetközi Űrállomáson eltöltött mindennapoknak, amiről ne kapnánk élménybeszámolót. Az ottani élet átlagos perceinek bemutatóit Chris Hadfield kanadai asztronauta járatta a csúcsra, de az őt követő legénység sem akar lemaradni, főleg mert egy-egy ilyen videó több érdeklődőt és potenciális támogatót hoz az űrkutatásnak, mint egy közepesen érthetetlen képsor egy napkitörésről.

Karen Nyberg a 36-os legénység tagjaként május 13-án indult a kazahsztáni Bajkonurból, a lenti videón pedig azt mutatja meg, milyen bonyolult dolog hajat mosni az űrben. Eleve azt sem könnyű elérni, hogy a zacskóból kinyomott vízcseppek az ember haján maradjanak, és  folyamatosan égnek meredő hajszálak egészen szokatlan mozdulatokat követelnek meg az embertől, arról nem is beszélve, hogy a samponozáshoz egy fésüre és a törölközőre is szükség van.

Inside the ISS - Hair Raising Hygiene!

A szárítás is kimarad, Nyberg szerint a legjobb megoldás, ha simán hagyja, hogy a haja magától megszáradjon, a fejéről távozó extra nedvességet az űrállomás légkondícionálóberendezése szűri majd ki a levegőből.

Mivel a NASA némi késéssel ugyan, de rájött, milyen hatalmas ereje van egy-egy jól megválasztott, vírusszerűen terjedő videós anyagnak, várható, hogy Nyberg még számos videóval jelentkezik.