Hedvig
4 °C
15 °C
182 675 szavazat
246 250 szavazat

Ritka orchideát találtak a Buckingham-palotában

2013.07.22. 17:23

Egy Londonban több mint száz éve nem látott, az orchideafélék családjába tartozó ritka növényfajra bukkantak a Buckingham-palota kertjében. A ritkaságnak számító fehér madársisak rendes körülmények között csak márgás talajon, erdős területeken fejlődik, ezért a Buckingham-palota hátsó kertjében dolgozó botanikusokat igencsak meglepte, amikor rábukkantak a növényre a brit főváros szívében.

Az orchideát, amely akár fél méter magasra is megnőhet, utoljára 1900-ban látták a London északnyugati részén lévő Harefield közelében. "A felfedezés igen váratlan, de egyszersmind rendkívül izgalmas élmény volt minden érintett számára" - mondta Mark Spencer, a brit Természettudományi Múzeum botanikusa és a Londoni Természettudományi Társaság tagja.

Meglehetősen szokatlan dolog fehér madársisakot találni a Temzétől északra, nem is beszélve a királynő hátsó kertjéről. Mindez azt bizonyítja, hogy milyen fontos szerepük van a beépített területek zöldövezeteinek, amelyek menedékhelyként szolgálnak a vadvilág számára.

A múzeum és a társaság a Londonban található növények katalogizálása érdekében indított vizsgálatot, és eddig több mint 450 különböző típusú növényre bukkant a Buckingham-palota kertjeiben - olvasható a Daily Telegraph című brit lap internetes kiadásában.