Szívproblémától tart? Nézzen a heréjére!

2013.08.01. 15:44 Módosítva: 2013.08.01. 15:44

Komoly veszélyt jelent a nagy here, derült ki olasz tudósok legújabb kutatásából. Nem kellemetlen biciklizési élményekről van szó, hanem komoly szívproblémákról, magas vérnyomásról, elhízásról, dohányzási- és alkoholproblémákról. A Telegraph olasz kutatókra hivatkozva állítja, hogy a here lehet a szívbetegségek kialakulásának kockázatmérője.

Az orvosok úgy figyeltek fel a herék mérete és a keringési zavarok közötti összefüggésre, hogy szexuális problémákkal küzdő férfiakat vizsgáltak. Az ilyen panaszokkal orvoshoz fordulók között, azoknak, akik nagy herével bírtak, jó eséllyel voltak egyéb egészségügyi gondjai is. Az olasz orvosok összesen 2809 herét mértek le, és a betegeknél hormonszintet is mértek. Több mint 1300 páciens állapotát hét éven keresztül nyomon követték.

Más kutatások szerint viszont a nagy herék a termékenység jelei. A Firenzei Egyetemen készült friss kutatás vezetője elmondta, "általánosan elfogadott, hogy a herék mérete utal a termékenységi kondícióra, de az új eredmények alapján ezzel az objektív mércével már az általános egészségügyi kockázatokat is fel lehet mérni". Hozzátette, további vizsgálatokra lesz szükség, elsősorban olyan férfiak körében, akik egészségesek, tehát szexuális problémáik sincsenek.

Az új kutatások azt is bizonyították, hogy a nagyobb here magasabb hormonszintet, pontosabban több luteinizing hormont jelent. Ez a hormon szabályozza a tesztoszteron termelést, ami pedig végső soron meghatározza a herék méretét. Feltételezik, hogy a luteinizing káros a keringési rendszerre. A kutatásból az nem derült ki, hogy mekkora here számít nagynak.  • Hírek
  • Személyi kölcsön