Árpád
-3 °C
4 °C
Index - In English In English Eng

Csernobil máig meglátszik az évgyűrűkön

2013.08.10. 13:40 Módosítva: 2013.08.10. 15:22

Máig látszanak a csernobili katasztrófa nyomai a terület fáinak évgyűrűin – írja a BBC. Az új kutatás stílszerűen a Trees (Fák) című folyóiratban jelent meg, a környéken található erdei fenyők (Pinus Sylvestris) növekedését vetette össze más országokban található fenyőkével.

2013-08-10 14 07 02-.png

A kutatók szerint a fiatal fákat érintette a legrosszabban a baleset következtében létrejövő sugárzás, és a legnagyobb nyomok az első pár évben figyelhetők meg a fák évgyűrűin. Nemegyszer egészen szembetűnő a változás: a képeken jól látszik, hogy a katasztrófa előtti és utáni időszakban más a fa színének árnyalata.

Azért az erdei fenyőre esett egyébként a választás, mert világszerte elterjedt (az egyik legellenállóbb és legigénytelenebb fenyő), Csernobil környékén is megtalálható, és viszonylag világosan kivehetők az évgyűrűi. Szakértők számára eddig is ismert volt a tény, hogy a katasztrófa után sok a környéken növő erdei fenyő vörösre színeződött és elhalt.

A kutatók Fukusimában szeretnék folytatni a kutatást, ahol szintén sok fenyő található. Előzetes felmérések szerint ott nem történt a csernobilihez mérhető fenyőpusztítás, de kisebb jeleket már ott is felfedeztek.