Szabolcs
20 °C
35 °C

Tényleg létezik a 115. elem

2013.08.28. 09:28

Az egyik legnehezebb kémiai elemet tíz évvel ezelőtt állította elő egy amerikai-orosz kutatócsoport: kalcium és amerícium atomokat olvasztottak össze az orosz dubnai részecskegyorsítóban. A több hónapig tartó munka eredményeként létrejött 115. számú elem csak néhány pillanatig létezett, és csak most sikerült egy független laboratóriumnak igazolnia, hogy a felfedezés valóban megtörtént.

A Lund Egyetem tudósai azt közölték kedden, hogy eredményeik alátámasztják orosz és amerikai kutatók állítását a 115. - mostanáig ununpentium névre keresztelt - elem létezését. A svéd tudósok olyan kísérleteket végeztek, amelyek révén kimutathatóvá vált a szupernehéz elem ujjlenyomata.

A megerősítés nagy lépést jelent, többen viszont megjegyezték, hogy ezek után új névre is szükség lenne, az ununpentium (vegyjele: Uup) ugyanis csak átmeneti, és azt jelzi, hogy az elem a 115. a periódusos rendszerben.

Az új nevet azonban minden bizonnyal csak azt követően választják ki, hogy a kémikusok nemzetközi szervezete, az IUPAC hivatalosan is jóváhagyja az ununpentium csatlakozását a periódusos rendszerhez.