Mátyás
-6 °C
1 °C

Egyre csökken a kalandvágy az emberben

2013.09.03. 09:26

A mai brit fiatal férfiak kevésbé kalandvágyók, mint apáik voltak, már csak azért is, mert gyengébb a fizikumuk - derül ki a brit St Andrews Egyetem tanulmányából. Az 1970-es években megkérdezett fiatal férfiak sokkal nagyobb késztetést éreztek adrenalinserkentő kalandokra, ejtőernyőzésre, hegymászásra, extrém sportokra, mint a nők.

Fiaik azonban kalandvágyukat illetően már közelebb állnak a nőkhöz: jóval kevésbé nyitottak az ilyesmire, mint apáik voltak. A felmérés szerint a mai fiatalok lustábbak és állóképességük is rosszabb.

1978-ban egy fiatal férfi 48 százalékkal nagyobb valószínűséggel érdeklődött a veszélyes kalandok iránt, mint egy nő. Jelenleg csak 28 százalékkal nagyobb eséllyel lehet kalandkedvelő ifjúra lelni, mint fiatal nőre. A változás részben ugyan annak tulajdonítható, hogy valamivel több nő vágyik adranelinfröccsre, mint 35 éve, de sokkal inkább annak, hogy jóval kevesebb férfi.

Más vonatkozásokban a különbségek a nemek között nemigen változtak, így például az sem, hogy a fiatal férfiak hamarabb elkezdenek unatkozni, mint a nők - mondta Kate Cross, a tanulmány egyik szerzője.