Donát
-4 °C
2 °C

A NASA új szondát küldött a Holdhoz

2013.09.07. 09:52

Az amerikai űrkutatási hivatal péntek este felbocsátott egy szondát Virginiából a Hold atmoszférájának tanulmányozására.

A nevének betűszavával LADEE-nek nevezett, kisautó méretű szondát – amelynek tömege 383 kilogramm – egy Minotaur rakéta szállította a világűrbe. A NASA holdszondáit általában a floridai Cape Canaveralben lévő űrközpontból bocsátja fel, de ezúttal azért indították el a rakétát Virginia tengerpartjáról - remélve, hogy tiszta idő lesz -, mert annak fénye így látható volt egészen az északi Maine államtól Dél-Carolináig, nyugat felé pedig még Pittsburghből is. A fellövés után huszonöt perccel a szonda szerencsésen levált a hordozórakétáról.

A LADEE háromszor megkerüli a Földet, mielőtt olyan közel ér a Holdhoz, hogy bekerül annak bolygópályájába, de erre egy teljes hónapot kell várni. A szonda legalább száz napon keresztül készül adatokat gyűjteni a Hold orbitáján. Az ITAR-TASZSZ tudósítása szerint ennek a mostani projektnek az lesz a sajátossága, hogy a szonda a lézertechnika felhasználásával, azaz lézersugár révén juttatja el információit a földi megfigyelő állomásra. A szakemberek szerint ezáltal sokkal több adat jön át egy adott időegység alatt, mint a rádiókapcsolat révén.

A szonda feladata elsősorban a Hold légkörének és a felszínen, illetve az atmoszférájában lévő porrétegnek a tanulmányozása.