Gyárfás
18 °C
35 °C

Amikor a Nap hirtelen elhallgat

2013.09.18. 16:28

Hirtelen leállt minden látványos naptevékenység, ami nem precedens nélküli, de meglehetősen furcsa, tekintve, hogy a Nap aktivitása idén volt a csúcsán. Ez a tény jelentősen kisebbíti a mostani ciklust – mondta Robert Rutledge, a Noaa (National Weather Service Space Weather Prediction Centre) kutatója.

A híradásokból úgy tűnt, hogy egy igencsak tevékeny lesz a mostani napciklus tetőzése, de ez nem így volt, néhány hevesebb napkitöréstől eltekintve csendesnek mondható a csúcs.

A Nap 11 éves ciklusokban változik, idén tetőzik a jelenlegi napciklus, ez lesz a leghevesebb éve a Napnak, legalábbis az utóbbi éveket tekintve. Kutatók heves napviharokat és kitöréseket vártak, olyanokat, amelyek még a távközlési műholdakat is megzavarhatják.

De még mielőtt igazán elkezdődhetett volna, el is halványultak a kitörések. Rutledge elismerte, hogy a kutatók még nem igazán értik a Napot, nem is tudják előrejelezni a ciklusok hevességét.

the sun

A megfigyelések alapján azt kell mondanunk, hogy a mostani az utóbbi évszázad leggyengébb csúcsa egy ciklusnak. Néhány kutató ebből messzemenő következtetéseket is levon, hogy ez a kezdete lehet egy nyugodtabb időszaknak.

A Nap aktivitását figyelő Spaceweather munkatársai azonban azt gondolják, hogy ez egy kettős csúcsot is jelenthet. Vagyis a Nap az év végén, jövő év elején megint aktivizálódik és megújult erővel térnek vissza a napkitörések.

A mostani kicsi aktivitás teljesen normális, még ha a kutatók nem is tudják, hogy minek köszönhető. Egy földi hóvihart meg lehet magyarázni az időjárási frontokkal, de egyáltalán nem tudják, hogy mi okozza a változásokat a Napban.