János, Pál
20 °C
34 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Rekordméretű az antarktiszi jég

2013.09.18. 17:41

Az Antarktiszt körülvevő tengeri jég mennyisége augusztusban rekordot döntött, és minden bizonnyal így lesz ez szeptemberben is. Múlt hónapban a tengeri jég mértéke 4,5 százalékkal haladta meg az 1981 és 2010 között mért éves átlagot. A tengeri jég kiterjedését 1979 óta figyelik, de azóta még sosem volt rá példa, hogy a jégtakaró mérete 18,7 millió négyzetkilométer legyen augusztusban.

Az antarktiszi tél szeptemberben ér véget. A friss mérések szerint a jéggel borított tengerfelület szeptember 14-re már 19,51 millió négyzetkilométeresre nőtt. Az eddigi rekord 19,44 millió négyzetkilométer volt.

A tengeri jég mérete nem cáfolja a globális felmelegedés elméletét. Mivel az antarktiszi jég egy jégbe fagyott kontinens körül kering, az ezt szabályozó tényezők igen összetettek: a jégtakaró méretét a széljárás, a melegebb légáramlatok és az ózonlyuk is befolyásolhatja. Egy 2011-es tanulmány szerint a tengeri jég mennyiségét elsősorban a szél szabályozza: a sarki szelek megfagyasztják a tengervizet, és tovább sodorják az így kialakuló jégtáblákat. Az Antarctic Sun szerint az augusztusi jégrekord is ennek a számlájára írható.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!