Bernát, Felícia
EUR 383,45 Ft
USD 362,53 Ft
8 °C
30 °C

Kisujjnyi a legősibb hidasgyíklelet

2013.09.25. 14:33

A németországi Vellbergben találták meg az eddigi legrégebbi hidasgyíkleletet. A tenger fenekére 240 millió éve lerakódott csont 10-15 millió évvel idősebb, mint az állatcsoporttól származó eddig ismert legrégebbi lelet. Egyértelmű bizonyíték arra, hogy a kígyók, leguánok és hüllők legközelebbi rokonának számító hidasgyíkok vagy tuatarák (Sphenodontidae) már a dinoszauruszok előtt is éltek - közölte Rainer Schoch, a stuttgarti Természettudományi Múzeum munkatársa, a projekt vezetője.

A különlegesen korai lelet egy tökéletes hidasgyík állkapcsa. "Nem szeretem az élő fosszília kifejezést, de itt kicsit erről van szó" - jelentette ki Schoch. A hidasgyíkok ma is élnek, az Új-Zéland partjai előtti szigeteken honosak. A Németországban felfedezett ősi faj a tudósok becslései szerint csak 5-10 centiméteresre nőtt, feltűnő ismertetőjegye az állkapoccsal összenőtt fogak.

A BMC Evolutionary Biology című szakfolyóiratban bemutatott lelet megtalálása óta több teljes csontvázat is kiástak a lelőhelyen, ezek révén az evolúcióról is többet megtudnak a szakértők.

Az észak-württembergi ásatási helyszínen a kutatócsoport az elmúlt 13 évben több mint 25 új fajt fedezett fel, és Rainer Schoch reményei szerint legalább még egyszer ennyit fognak. A hidasgyíkcsontok a legkisebb itt talált leletek közé tartoznak, a legnagyobbak a hat métert is elérik.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek