Valér
4 °C
8 °C

Felfújható koncertterem a szilvaszínű fánk

2013.09.26. 08:53

Egy japán építész, Iszozaki Arata és egy brit-indiai szobrász, Anish Kapoor összeállt, hogy létrehozza a világ első felfújható koncerttermét. Kapoornak nem ez az első felfújható ügye: a Leviathan nevű, 2011-es párizsi akció is az ő nevéhez fűződik (egy hatalmas, lila lufival töltötte be a Grand Palais belső terét).

ku-bigpic
Fotó: ark-nova.com

Az Ark Nova nevű mostani alkotás azonban nem cél nélküli művészet: a Lucerne elnevezésű zenei fesztivál egyik látványossága lesz, a fesztivál pedig körbeutazza Japánt, főleg a 2011-es cunamiból még mindig csak lábadozó vidékeket célozva.

A hatalmas, szilvaszínű koncertterem felfújásához két óra kell, nagyjából ötszázan férnek el a nézőtéren, aminek padjait a cunamiban megsérült cédrusfákból készítették.

A felfújható fánksátor különleges megoldásai nemcsak a könnyebb szállítást és felállítást szolgálják, de valószínűleg akusztikailag is többet nyújtanak egy hagyományos sátor lehetőségeinél. A belső térről készült képeken egy oszlopszerű merevítés is látszik, ez valószínűleg az időjárás viszontagságaival szemben erősíti meg a lila gumikoncerttermet.