Auguszta
-3 °C
2 °C

Sikeres volt a Proton-M új küldetése

2013.09.30. 11:56
Sikeresen Föld körüli pályára állított egy európai távközlési műholdat a Proton-M típusú orosz hordozórakéta hétfőn, három hónappal az után, hogy indításnál felrobbant egy hasonló űreszköz.

A Roszkoszmosz orosz űrkutatási hivatal azt közölte, hogy a kazahsztáni Bajkonur űrközpontból felbocsátott rakéta Föld körüli pályára állította az Astra 2-E műholdat, amelyet rádió- és tévéadások analóg és digitális műsorszórására, európai, közel-keleti és afrikai mobiltelefon-hálózatok és internetfelhasználók kiszolgálására terveztek.

A luxembourgi székhelyű SES Astra vállalat műholdját az eredeti tervek szerint július 21-én kellett volna felbocsátani, de a startot elhalasztották, miután előtte két és fél héttel, július 2-án az indítást követő 32. másodpercben lezuhant, majd felrobbant három orosz Glonaszsz navigációs műholdat szállító Proton-M hordozórakéta, és vele együtt megsemmisültek a műholdak is. Tavaly augusztusban is kudarccal végződött egy orosz és egy indonéz műhold felbocsátása egy ugyanilyen hordozórakétával.

A kereskedelmi műholdak felbocsátásánál leggyakrabban használt hordozórakéta sorozatos sikertelenségei megtépázták az orosz űrkutatás tekintélyét. A júliusi baleset után ráadásul csaknem 600 tonna rendkívül mérgező üzemanyag került a levegőbe, komoly környezetszennyezést okozva, ami feszültséget keltett Oroszország és Kazahsztán viszonyában.