2500 lábon jár a SpaceX szöcskéje

2013.10.14. 09:23

Újabb sikeres tesztet hajtottak végre a SpaceX, a polgári űrvállalkozás mérnökei a Grasshopper, vagyis szöcske nevű segédrakétával. A szerkezet lényege, hogy miután a fellövés első néhány percében extra tolóerőt biztosít a jármű fő részének, az üzemanyag elfogyasztása és a lekapcsolódás után nem egyszerűen visszazuhan a földre, hanem irányítottan visszaereszkedik, méghozzá a hajtómű segítségével.

A VTVL-rendszerű (Vertical Takeoff, Vertical Landing – függőleges felszállás, függőleges ereszkedés) Grasshopper korábban már többször bizonyított változó magasságig emelkedve, sőt olyan kísérlet is volt, ahol oldalirányú elmozgás után tért vissza a kiindulási helyre. A múlt héten megejtett teszt során 2500 láb, vagyis mintegy 744 méter magasságot értek el azelőtt, hogy a rakéta ereszkedni kezdett volna. A kísérlet végén a 32 méteres rakéta ezúttal is biztosan fogott talajt, az ütközés erejét a fékezőrakéták mellet a törzsre szerelt speciális lábak minimalizálták.

Grasshopper 744m Test | Single Camera (Hexacopter)

A Grasshopper nagyban csökkentheti az űrutazás, főleg a felbocsátások költségét, ahol nem az üzemanyag kerül igazán sokba, hanem az olyan, egyszeri használatra tervezett eszközök, mint például a szilárd hajtóanyagú segédrakéták. Az elv maga nem új, az amerikai űrsiklók is olyan segédrakétákat használtak, amik kifogytuk után visszazuhantak a Földre. Az óceánból kihalászott rakétákat kijavították, újratöltötték és jó néhány küldetésen keresztül újra és újra használták.  • Hírek
  • Árfolyam