Konrád
5 °C
17 °C

Mégis jön az évszázad üstököse

2013.10.21. 10:12

A Hubble-űrtávcső október 9-ei felvétele szerint egyben van az ISON-üstökös magja. Az utóbbi hetekben ellentmondásos jóslatok jelentek meg a november 28-i napközelsége felé közeledő üstökösről. Kutatók egy csoportja úgy érvel, hogy az üstökös magja szétesik, még mielőtt elérné napközelpontját, és az évszázad üstökösének beharangozott égitestből az évszázad lebőgése lesz. Más kutatók - ők vannak többségen - azt mondják, hogy az üstökös hetek, hónapok óta tartó látszólagos gyengélkedése természetes folyamat, nem valami drámai esemény előszele.

comet-ison

Ez utóbbi vélekedéshez tett hozzá egy újabb érvet a Hubble-űrteleszkóp október 9-ei megfigyelése, melyet a kormányzati leállás miatt csak a napokban tudtak feldolgozni és közzétenni a kutatók. A friss képek szerint bár gyengélkedik, de egyben van az üstökös néhány kilométer átmérőjű magja, az esetleges felbomlásnak, leszakadt daraboknak nyoma sincs.

A mag körüli por és gázfelhő szerkezete is arra utal, hogy az anyagkibocsátás egyenletes, nincs nyoma a mag krahácsolásának, ami a szétesés előtt álló üstökösök sajátja. Az üstökös mozgásában nem látszanak nemgravitációs erők nyomai.Ezeket az erőket a magból kiáramló gázok okozzák, a rakétaelv alapján kicsit eltolják az üstököst az eredeti pályájáról.

Az ISON-nál két évnyi megfigyelés után sem látszódik ilyen elsodródás, pedig a gázok folyamatosan áramlanak ki a magból. Mindez arra utal, hogy nagy a mag tömege, tehát az átmérője is, vagyis kevéssé valószínű, hogy szét fog esni. A korábban megfigyelt széthulló üstökösöknél mindig erős nemgravitációs hatásokat figyeltek meg.