Ilona
15 °C
29 °C
Index - In English In English Eng

Kihalás fenyegeti II. Erzsébet kedvencét

2013.11.04. 20:47 Módosítva: 2013.11.04. 20:49

Kihalás fenyegeti a két walesi juhászkutyafajta egyikét, a Pembroke corgit, II. Erzsébet brit uralkodó kedvenc kutyafajtáját - figyelmeztetett a brit Kennel Klub, ami magát a kutyák védelmét felvállaló legjelentősebb nagy-britanniai szervezetként határozza meg.

Az alacsony lábú, hosszú testű, éles hangú Pembroke walesi corgi felkerült a Kennel Klub "figyelendő" fajtáinak listájára. A szervezet 2013 eleje óta mindössze 241 pedigrés születési bizonyítványt állított ki.

Ha a bejegyzett születések száma az év végéig nem éri el a 300-at, a Pembroke walesi corgi január 1-től - most első ízben - felkerül a "veszélyeztetett őshonos fajok" listájára - mutatott rá a szervezet. A másik walesi juhászkutyafajta a Cardigan-corgi, amely nagyobb termetű, ugyanakkor még a Pembroke-nál is kevésbé elterjedt. (Nevük azt a walesi megyét jelöli, ahonnét származnak).

Hétfői szerkesztőségi cikkében a The Daily Telegraph konzervatív brit napilap az előző, munkáspárti kormányt okolja a pembroke-i corgi népszerűtlenné válásáért. A Munkáspárt ugyanis 2007-ben törvényi úton tiltotta meg a corgik farkának levágását, ez pedig "megváltoztatta a tartásukat", és árt a szépségüknek - írta a lap.

A vadászkutyának is alkalmas kelta őrzőkutya 1933-ban jelent meg a királyi családban, VI. György idején. II. Erzsébet királynő 18 éves kora óta mintegy negyvenet nevelt fel. A kutyák szabadon kószálnak a Buckingham-palotában. Többüket fényképen vagy festményen is megörökítettek a királynő oldalán.

Míg a corgi veszített népszerűségéből, a Kennel Klub szerint egy külföldi fajta, a francia buldog felkerült a britek tíz legkedveltebb kutyafajtája közé.