Mátyás
-6 °C
1 °C

Egyre hevesebbek a napkitörések

2013.11.07. 16:38

Az egyik legnagyobb napkitörést regisztrálták november 5-én, az X-osztályú jelenség kéttucatnyi apróbb kitörést követett, amelyek október 21. óta történtek. A Nap az elmúlt napokban igen aktív, mostanában több, X-es erősséget megközelítő kitörés történt.

X3SolarFlare sdo 2013309

A napkitörések erősségét is mérni szokták, a méréshez használt skála öt részre − A, B, C, M, X − van osztva, amelyek tízszeres szorzóval növekednek. A mostani kitörés X3,3-as volt, ami az egyik legintenzívebbnek mondható az elmúlt években. Az X-es erősség 10−4-nél nagyobb watt per négyzetméteres kitörést jelent. A skála az X-es jelölésig lineáris (1-től 9-ig), X2 viszont már kétszer olyan erős, mint X1. Az eddigi legnagyobb észlelt kitörés X28-as erősségű volt.

A napfolt a környezeténél alacsonyabb hőmérsékletű, ezért sötétebbnek tűnő terület, amelynek kialakulása a Nap mágneses terével magyarázható. A napkitörés (fler) néhány perces heves robbanás a Nap fotoszférájában vagy afölött. A napkitörés általában teljesen ártalmatlan, akkor lehet jelentősége, ha a Föld felé irányul. A napkitörésekkor megnövekszik a sugárzás, a röntgen- és más fénysebességgel terjedő sugarak nyolc percen belül elérik a Földet és átmeneti rádiózavarokat okozhatnak.

A jelenséget napszél (elektromos töltéssel rendelkező anyagfelhő) is kísérheti, ez két-három napon belül érheti el a Földet, ha az a kitörés irányában van. A napszél a műholdakban és elektromos eszközökben okozhat károkat. A Nap 11 éves ciklusokban változik, idén tetőzik a jelenlegi napciklus, ez lesz a leghevesebb éve a Napnak.