Luca, Ottilia
2 °C
4 °C
Index - In English In English Eng

Kihalt a nyugati fekete rinocérosz

2013.11.07. 13:42

Az IUCN nemzetközi természetvédő szervezet (International Union for Conservation of Nature's) hivatalosan kihalttá nyilvánította a nyugati fekete rinocéroszt, pontos magyar nevén nyugat-afrikai keskenyszájú orrszarvút (Diceros bicornis longipes), ezzel újabb orrszarvú-alfaj tűnt el a Föld felszínéről. Az utolsó élő példányt Nyugat-Afrikában látták 2006-ban, a szakértők most jutottak el addig, hogy kijelentsék: nagy valószínűséggel egyetlen darab sem él már belőlük, sem vadon, sem fogságban. A fekete rinocérosz és az északi fehér orrszarvú továbbra is a kritikus veszélyben levő fajok listáján maradt, ahogy a jávai rinocérosz is, amiből becslések szerint 30-40 élhet még vadon Indonéziában.

Az afrikai orrszarvúpopuláció a hatvanas évekig több százezres nagyságrendű volt, azonban az elmúlt évtizedekben az orvvadászat a kihalás szélére juttatta a fajt. A rinocéroszok végzetét a szarvuk jelenti, illetve az, hogy a keleti kultúrákban, elsősorban Kínában az orrszarvnak varázslatos gyógyító és potencianövelő erőt tulajdonítanak. Bár a szarv pontosan ugyanabból az anyagból áll, mint az ember levágott körme, a feketepiacon az ára a kilónkénti 9 millió forintot is eléri, így egyetlen elejtett rinocérosz szarva átlagosan 50-60 millió forintot ér. Az orvvadászok helikopterekkel, éjjellátó felszereléssel, csúcstechnológiás fegyverekkel vannak felszerelve, a bevételükből bőven futja a nemzeti parkok őrségének lefizetésére is. Általában a szarvat levágják, az állatok testét pedig otthagyják a dögevőknek.

A természetvédő szövetségek tapasztalatai szerint néha a szakadék széléről is van visszaút, a déli fehér rinocéroszt például a 19. század végi, nagyjából százra becsült populációjáról sikerült felhozni a mai, 20 ezer körüli vadon élő létszámára. Ez szinte teljes egészében Dél-Afrikának köszönhető, itt él a vadállomány több mint 90 százaléka.