![](https://indexadhu.hit.gemius.pl/redot.gif?id=nSCbubuYpDWJZLZs0TssLrbt33Lk5kbipuiZrkg89G3.g7/stparam=skrjjshgja/fastid=eeorncrnbsilkneetelidigetojp/nc=0)
Sok állat, a tüdőshalaktól a kacsacsőrű emlősökig, az evolúciója során elvesztette a savat termelő gyomrát. A kutatók szerint a módosulások mögött genetikai változások állnak, és most ezekről adtak ki egy tanulmányt a Proceedings of the Royal Society B című szaklapban.
Az igazi, emésztőmirigyekkel rendelkező gyomrok koncentrált savakat és fehérjebontó enzimeket, úgynevezett pepszineket termelnek, amelyek a gerincesekben fejlődtek ki. Filipe Castro, a portugál University of Porto kutatója szerint a gyomormirigyek 450 millió évvel ezelőtt keletkeztek.
Az ismert csontos halfajok több mint negyede valódi, savtermelő gyomor nélkül dolgozza fel a táplálékot, de a porcoshalak közül is ilyen például a szellemcápa. A biológusok szerint nehéz megmondani, mi eredményezte ezt a bonyolult evolúciós változást. A gömbhalfélék például mára arra használják ezt a szervüket, hogy táplálékot tároljanak benne, és felfújják vízzel, hogy megjelenjenek fenyegető tüskéik.
A kutatók 14 gerinces és has nélküli faj génjeit vizsgálták meg, amiből rájöttek, hogy a gyomornélküliek közül egynek sincsenek olyan működő génjei, amelyek erősen savas területet működtetnének az emésztőrendszerben. Ugyanígy nincsenek fehérjebontó enzimjeik sem.
.
![](https://indexadhu.hit.gemius.pl/redot.gif?id=nSCbubuYpDWJZLZs0TssLrbt33Lk5kbipuiZrkg89G3.g7/stparam=skrjjshgja/fastid=eeorncrnbsilkneetelidigetojp/nc=0)