Elindult a kínai holdjáró

2013.12.15. 16:49

Nem fogják elhinni mit csinált az első kínai holdjáró, miután szombaton sikeresen landolt a Holdon: elindult. A Jade Nyúl nevű szerkezet elhagyta a Csang'o nevű űrszondát és a news.xinhuanet.com oldalon látható módon rövid csíkot húzott a Hold felszínén. 

tag-reuters
Fotó: CCTV via Reuters TV / Reuters

A 140 kilogrammos, hatkerekű holdjáró hajnal négykor érintette meg a Hold felszínét a kerekeivel. A szonda erről fotókat készített, amiket azonnal továbbküldött a kínai űrkutatási központba. Képeket a holdjáró is készített a folyamatról, majd megkezdték a feladatukat.

A Csang'o–3 ember nélküli kínai űrszonda sikeresen landolt a Holdon szombaton, ami 37 év után az első landolás ott, írta a space.com. Ezzel Kína a világ harmadik országa, amelynek sikerült épségben űrszondát a Hold felszínére juttatni. Az űrszonda december másodikán indult el, nyolcadikán pedig már sikeresen Hold körüli pályára állt. A szicsangi kilövőállásról indították, Délnyugat-Kínából. 

A Hold körüli pályát 112 órás utazás után érte el. Az űrszondát a Hosszú menetelés 3B típusú hordozórakétával küldték a világűrbe. A maga kategóriájában legerősebb rakéta meghosszabbított változatának átmérője több mint három méter, hossza 56,4 méter.

A felszínre ma, december 14-én szállt le sikeresen. Feladata lesz, hogy ásványi anyagokat keressen. Olyan teleszkópot is telepítenek vele, amely egyszerre alkalmas a Föld magnetoszférájának és a Hold felszínének vizsgálatára. 

Kína a sikeres landolással közelebb jutott hosszabb távú tervéhez, az emberrel megvalósuló holdutazáshoz. A három szakaszra osztott program szerint még 2017 előtt Holdról származó mintákat gyűjtenek be, majd 2024 körül mindezt követné a kínai űrhajós Holdra szállása. 2008-ban a Sencsou-7 űrhajóval három kínai hajtott végre űrutazást, egyikük űrsétát is tett. A kínai Hold-kutatás célja többirányú: a tudományos, nemzetgazdasági és nemzetvédelmi szempontokon túl Kína bizonyítani szeretné, hogy magas technikai és technológiai háttérrel rendelkezik, korszerű rakéták előállítására, piacképes műholdak gyártására és felbocsátására képes.  • Tippek
  • Bankszámla