Sándor, Ede
6 °C
10 °C

Ötezer éve élünk cicákkal

2013.12.17. 15:31

Amerikai kutatók szerint megvan a bizonyíték arra, hogy a macskák már több mint ötezer éve az emberekkel élnek. Habár ma is sokan hiszik, hogy a macskákat soha nem sikerült igazán háziasítani, most is a maguk urai, egy friss archeológiai tanulmányból kiderül, nagyjából mikor élt az utolsó macska, amely még magányosan vadászott, és melyik volt az első, amely már az emberrel üzletelt az ételéért, írja az Independent.

A St. Louis-i Washington Egyetem kutatói szerint ez az állat az ókori Kínában élt, Quanhucun falujában, emberekkel, disznókkal, rágcsálókkal és szarvasokkal. Vizsgálataik szerint ezek a macskák már azokat a rágcsálókat fogdosták meg, amelyek a földművesek kölesét lopták, más kortárs macskák pedig emberek által készített fogásokat is ehettek. Az új kutatásokból az is kiderül, hogy a macskát egészen addig nem sikerült lekenyereznie az embernek, amíg az állat nem jött rá, hogy a kapcsolat tulajdonképpen neki is hasznos, ezután viszont gyakorlatilag saját magát háziasította.

Igaz, arra nincs bizonyíték, hogy az ókori ember különösebben kedves lett volna a macskával, vagy hogy teljesen a házába, udvarába fogadta volna, de az ásatásokon talált különösen idős egyedek maradványai arra utaltak, hogy a macskáknak akkoriban már jó soruk volt a házak körül.

Az első házimacskákról szóló kutatások Kínában és Franciaországban is folytatódnak. Ezek főleg a közel-keleti vadmácskára fókuszálnak, hiszen ezt tartják a mai több mint 600 millió házikedvenc ősének.

A cikk szerint a macskákat sokkal később háziasították, mint a kutyákat, mivel a kutyák jóval előbb felismerték, hogy az embertől húst kaphatnak, és az ember is korábban rájött, milyen hasznosak a farkasok a vadászatok során. A kutyák akár 5-15 ezer évvel előbb is beelőzhették a macskákat az ember otthonában és szívében.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!