A szem tükröződéséből azonosítható valaki

2013.12.30. 13:25

Brit kutatók felismerhető arcképeket nyertek a szemből visszatükröződő képek lefotózásával. A kísérlet résztvevőinek nagy felbontású (39 megapixeles) képeken kellett azonosítaniuk a tükröződésben látszódó embereket.

Azok, akik nem ismerték a képen szereplő embereket, 71 százalékos biztonsággal tudták őket azonosítani egy másik fénykép alapján. Akik viszont ismerték őket, 84 százalékos pontosságot értek el. A második tesztben a megfigyelők megbízhatóan meg tudták nevezni egy ismerősük arcát a szem tükröződéséről készült képen. 

„A szaruhártya tükröződései meglepően sok információt adnak a társas környezetről” – írja Rob Jenkins és Christie Kerr a PLOS One-ban megjelent tanulmányukban. A kutatók a tesztekhez nagy felbontású digitális kamerákat használtak, amelyek egyre olcsóbbak, már mobilokban is találkozunk ilyen felbontással. 

Szerintük eredményeik felhasználhatóak túszszedések során, valamint gyerekpornó felvételek készítőinek azonosítására, mivel a lefényképezettek szeméből azonosíthatók lesznek a közelben lévők.  • Hírek
  • Megtakarítás