Ilyen a kínai holdjáró felülről

2014.01.30. 11:23

A NASA Hold körül keringő űrszondájának, az LRO-nak (Lunar Reconnaissance Orbiter) nagy felbontású képeket készített a kínai holdjáróról és a leszállóegységről. A NASA LRO  űrszonda LROC kamerája által készített felvételek kiértékelésével foglalkozó kutatócsoport még a helyi holdi napnyugta előtt képfelvételeket készített a Chang'e–3 (Holdistennő) kínai holdjáróról (Jáde nyúl), amely a Laplace F és Le Verrier kráterek között tartózkodik az Esők Tengere (Mare Imbrium) területén.

20140107 lro lefenykepezte a kinai holdjarot 3
Fotó: NASA

Az elmúlt év karácsonykor, december 24/25-én az LRO űrszonda az Esők Tengere azon vidéke felett repült el, ahol a Chang'e–3 felszíni leszállóegysége és a holdjáró tartózkodik. Ekkor az LRO mintegy 36 óra (19 keringés) alatt a holdi területet a felvételek készítéséhez alkalmas szögben láthatta a leszállóhelyet és a legjobb felbontású felvételt december 25-én 03:52:49 világidőkor készítette. A használt eszköz a kislátószögű kamera (NAC), a 150 km-es magasságban készült fotó pedig mintegy 1,5 méter felbontású.

Az LRO karácsonyi felvételeinek értékeléséhez lehet találni korábban készített képeket. A korábbi fotókon nincs semmilyen holdfelszíni alakzat, sziklatömb, amivel össze lehetne téveszteni a kínai űrkutatás legújabb eszközeit. A leszállóegység egy mintegy 450 méter átmérőjű és 40 méter mély becsapódási kráter peremétől 60 méterre keletre ért holdfelszínt. Egyébként a holdészlelő amatőrcsillagászok a területet a Rükl-féle Holdatlasz 11-es számú térképén azonosíthatják be a megfigyelésekhez.  • Hírek
  • Hírek