Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Új csúcsa van a Bükknek

2014.02.05. 11:49

Úgy tudja, hogy az Istállós-kő erőse a Bükk legmagasabb pontja? Úgy tűnik, tévedett, most bebizonyították, hogy nem ez a legmagasabb pont. Az új csúcs a Kettős-bérc lett.

Már régóta gyanították, hogy nem az Istállós-kő erőse a legmagasabb, a térképeken és a tankönyvekben mégis ez szerepelt. A Heves Megyei Hírlap cikkéből az is kiderül, hogy a nagy pontosságú katonai térképeken már több mint huszonöt éve jelezték, hogy hibás ez az információ.

A mostani kutatást Regős József, a Barlang Bt. igazgatója vezette, a műszerek pontosabbá válásával bizonyították be, hogy a Kettős-bérc a legmagasabb pont. Az erről szóló tanulmányt Szilvásvárad honlapjára is kitették.

Érdekesség, hogy a Földművelésügyi Minisztérium által kiadott 1995-ös térképen már a Kettős-bércet jelölték magasabbnak. A térképen az Istállós-kő 958,1 méter, a Kettős-bérc északi csúcsa 958,2 méter, míg a Kettős-bérc déli csúcsa 961,0 méter magasnak van feltüntetve. Regős József e térkép miatt kezdett el kutakodni.

Azóta több mérést végeztek a csúcsoknál, 2000-ben például optikai szintező műszerrel próbálkoztak, de elég mostoha körülmények között dolgoztak. Akkor 1,8 méterrel mutatták magasabbnak a Kettős-bércet. A következő mérés Salétli György természetvédelmi őr kísérlete volt, de ez sem jelentett bizonyítékot.

A legújabb mérést 2014. január 8-án végezték a Földméter Kft. dolgozói – Haffner Gábor és Kesztler Ádám – egy Nomad Spectra Precision típusú, 0,05 m pontosságú GPS-szel. A mérés több mint fél órán át tartott, a kijelzett magasság 960,715 méter lett. Ezzel bebizonyosodott, hogy a Bükk legmagasabb pontja a Kettős-bérc déli csúcsa. A kutatók új elnevezést is javasolnak ennek a csúcsnak, ez pedig a Szilvási-kő.