Új csúcsa van a Bükknek

2014.02.05. 11:49

Úgy tudja, hogy az Istállós-kő erőse a Bükk legmagasabb pontja? Úgy tűnik, tévedett, most bebizonyították, hogy nem ez a legmagasabb pont. Az új csúcs a Kettős-bérc lett.

Már régóta gyanították, hogy nem az Istállós-kő erőse a legmagasabb, a térképeken és a tankönyvekben mégis ez szerepelt. A Heves Megyei Hírlap cikkéből az is kiderül, hogy a nagy pontosságú katonai térképeken már több mint huszonöt éve jelezték, hogy hibás ez az információ.

A mostani kutatást Regős József, a Barlang Bt. igazgatója vezette, a műszerek pontosabbá válásával bizonyították be, hogy a Kettős-bérc a legmagasabb pont. Az erről szóló tanulmányt Szilvásvárad honlapjára is kitették.

Érdekesség, hogy a Földművelésügyi Minisztérium által kiadott 1995-ös térképen már a Kettős-bércet jelölték magasabbnak. A térképen az Istállós-kő 958,1 méter, a Kettős-bérc északi csúcsa 958,2 méter, míg a Kettős-bérc déli csúcsa 961,0 méter magasnak van feltüntetve. Regős József e térkép miatt kezdett el kutakodni.

Azóta több mérést végeztek a csúcsoknál, 2000-ben például optikai szintező műszerrel próbálkoztak, de elég mostoha körülmények között dolgoztak. Akkor 1,8 méterrel mutatták magasabbnak a Kettős-bércet. A következő mérés Salétli György természetvédelmi őr kísérlete volt, de ez sem jelentett bizonyítékot.

A legújabb mérést 2014. január 8-án végezték a Földméter Kft. dolgozói – Haffner Gábor és Kesztler Ádám – egy Nomad Spectra Precision típusú, 0,05 m pontosságú GPS-szel. A mérés több mint fél órán át tartott, a kijelzett magasság 960,715 méter lett. Ezzel bebizonyosodott, hogy a Bükk legmagasabb pontja a Kettős-bérc déli csúcsa. A kutatók új elnevezést is javasolnak ennek a csúcsnak, ez pedig a Szilvási-kő.  • Hírek