Kivégezték a koppenhágai kölyökzsiráfot

2014.02.09. 10:46

Az állatvédők hangos tiltakozása, és a több ezer ember által aláírt online petíció ellenére kivégezték a koppenhágai állatkert kölyökzsiráfját, a 18 hónapos Mariust. Egy svéd és egy brit állatkert is megpróbálta megmenteni az utolsó pillanatban, új otthont kínálva neki, mindhiába.

Az állatot a szigorú európai állatkerti szabályozás miatt kellett megölni, ami a beltenyészettől védi az állatkerti populációkat. Ahhoz, hogy a koppenhágai zsiráfszaporulat genetikailag tiszta és egészséges maradjon, Mariust egy másik állatkertbe kellett volna szállítani, de senki nem akarta megvenni.

Állatvédő aktivisták harca a fiatal zsiráf miatt a Koppenhágai Állatkertben

Marius kivégzése bénítópisztollyal történt, mivel a méreginjekció tönkretette volna a húsát. Így azonban a zsiráf élelemül szolgál majd az állatkert ragadozói számára, akárcsak a vadon élők esetében. Igaz, Mariust a tigriseknek fogják felszolgálni, akik a való életben a lakóhelyeik távolsága miatt aligha tudnak zsiráfhúst kóstolni.

Az állatok jogaiért küzdő civil szervezetek barbarizmust kiáltanak, a dán állatkert tudományos igazgatója a BBC-nek nyilatkozva azonban azt mondta, álszent a felháborodás. Ez a gyakorlat segít az állatkerti zsiráfcsapat egészségesen tartásában, és érdekes módon az ellen senki nem tiltakozik, hogy a szomszédos vadasparkban évi 7-800 szarvast ölnek meg a populáció kordában tartása miatt. "Szörnyű butaság lett volna kidobni több száz kiló húst" - védte meg a tigrisek ebédjét Bengt Holst.  • Hírek
  • Bankszámla