Gerzson
-3 °C
2 °C

Ritka bronzszobor bukkant fel a Gázai övezetben

2014.02.11. 23:58

Apollón görög istenség embernagyságú szobrára bukkantak a Gázai övezetben. A műalkotás eredetének tisztázása után a szobrot kiállíthatják Gázában, de problémát jelenthet a figura meztelensége, jelentették be a hatóságok.

Az 180 centiméteres bronzszoborra állítása szerint egy gázai halász bukkant a Földközi-tengerben a tengerfenéken tavaly augusztusban, de a Reutersnek nyilatkozó szakértők szerint az állapotából ítélve száraz területen maradhatott fenn.

Szakértők szerint az istenszobor 2000 éves lehet, de egyelőre ismeretlen a származása, és azt sem tudni, hogy eredetiről vagy másolatról van-e szó. Palesztin médiajelentések szerint elképzelhető, hogy egy csempészszállítmány részeként került a gázai tengerpartra.

A ritka régészeti leletet a Gázai övezetet uraló Hamász lefoglalta. A turisztikai minisztérium állítása szerint addig nem állítják ki nyilvánosan, amíg le nem zárul a nyomozás a szobor ügyében. Megtalálása után ugyanis egy rövid időre a szobor felkerült 500 ezer dolláros (kb. 115 millió forint) kikiáltási áron az eBay-re, a hatóságok pedig tudni akarják, ki próbálta meg eladni a valójában 20-40 millió dollárra (kb. 4,5-9 milliárd forint) becsült Apollónt.

A Hamász bejelentette, hogy az eredet tisztázása után megkezdődhet a szobor restaurálása, és akár ki is állíthatják Gázában, bár „bizonyos testrészeit el kell majd takarni."