Gusztáv
-4 °C
1 °C

Az esőcseppek hamburgerzsömle alakúak

2014.02.13. 10:17

Az esőcsepp könnycsepp formájú, ezt nagyjából mindenki tudja. A Nasa viszont most bebizonyította, hogy nagyjából mindenki rosszul tudja, mert nem is könnycsepp, hanem hamburgerzsemle: felül kerek, alul sima.

Chris Kidd, az Amerikai Űrügynökség és a Marylandi Egyetem kutatója szerint a cseppekbe összeálló nedvesség először ugyan valóban gömb formát ölt, és még az esés elején is megőrzi ezt. Aztán ahogy a csepp más cseppekkel összeállva egyre nagyobb tömegű lesz, a légellenállás miatt a gömb alja kilapul. Először hamburgerzsömle, aztán vesebab formájuk lesz, végül egy rövid időre még ejtőernyő szerűre is formálódnak azelőtt, hogy kisebb cseppekre szakadnának.

A NASA nem csak azért figyeli és méri a csapadékcseppek formáját és nagyságát, mert ez minden egyéb tudományos szemponttól függetlenül is érdekes felhasználási módja a nagy sebességű kameráknak és a műholdas távérzékelésnek, hanem mert az esőcseppek formájából és egyéb tulajdonságaiból a szakemberek előre megmondhatják, hogy egy közelgő vihar erősödik vagy gyengül. A mezőgazdasági és árvízvédelmi munkáknál is jól jön az ilyen információ, de a légi forgalomban részt vevő repülőjáratoknak is fontos lehet tudni, mivel is állnak szemben.