Meteorrobbantó atomfegyver készül

2014.02.19. 17:45
Hétfő éjjel egy 270 méteres aszteroida húzott el a Föld közelében, ami megint felvetette a kérdést, hogyan tudnánk elintézni egy felénk száguldó sziklát? A válasz igen egyszerű: szétlőnénk darabokra, atommal.

Nagyjából mindegyik Földet fenyegető aszteroidát röptében szét tudnánk lőni egy atombombával, még abban az esetben is, ha csak néhány nappal az érkezése előtt észlelnénk, állítja egy kutatócsoport, amely a védelmi rendszer kifejlesztésével foglalkozik. Az Iowai Állami Egyetemen dolgozó Bong Wie körülbelül egy évvel a cseljabinszki meteor becsapódása után, február 6-án mutatta be megoldásukat a NASA szakmai konferenciáján.

Az aszteroidák elhárításával foglalkozó kutatóknak bizonyos szempontból nagyon jól jött az orosz meteor becsapódása. „Eddig mindig a dinoszauruszok kihalását kellett felhozni példaként, hogy igazoljuk a kutatásaink fontosságát” – mondta Wie, hozzátéve, hogy most már mindenhol Cseljabinszkre tudnak hivatkozni. A 2013 február 15-én történt becsapódás következtében ezerötszáz ember sérült meg. Senki sem tudhatja, hogy a következőnek lesznek-e áldozatai.

Az ideális eset az lenne, ha már évtizedekkel előre tudnánk a várható ütközésekről, mert akkor elegendő időnk lenne robotokat felküldeni, hogy térítsék el pályájukról a meteorokat. Ahhoz azonban, hogy egy váratlanul felbukkanó aszteroidát el tudjunk intézni, szükség van egy részletes stratégiára. És persze egy atombombára is. 

Wie és kollégái a NASA támogatásával olyan űrhajó kifejlesztésén is dolgoznak, amellyel célba tudják majd juttatni a nukleáris töltetet. A Hypervelocity Asteroid Intercept Vehicle (HAIV) elnevezésű jármű a mély űrben randevúzna a célponttal és először egy krátert robbantana rajta. Ezt követően, alig egy ezredmásodperccel később a nukleáris bomba is megérkezne, és a lyuk mélyén robbanna fel, milliónyi darabra szaggatva az űrbéli sziklát. A kráterre azért van szükség, mert az 20-szorosára növeli a bomba pusztító erejét.

haiv

A darabokból sok eljutna a Földre, Wie szerint egy 300 méteres aszteroida akár száz cseljabinszkihez hasonló eseményt meteorbecsapódást eredményezne. Ami elsőre eléggé kellemetlenül hangzik, de ha egy darabban maradna egy ekkora kődarab, az a hirosimai atombomba erejének 150 000-szeresét fejtené ki.

Wie úgy véli, a HAIV koncepciót össze lehetne kötni a Hawaii Egyetemen kifejlesztett ATLAS megfigyelőrendszerrel. A NASA által támogatott aszteroida-figyelő rendszer 2015-ben elindul, és egy nappal a becsapódás előtt észleli majd a 8 méteres sziklákat, egy héttel előtte a 45 métereseket, és három héten belül a 140 métereseket. Ez elegendő idő lenne a HAIV beindításához. A kutatók már az elhárítás költségét is kiszámolták, a robbantás nagyjából 500 millió dollárba kerülne.  • Hírek
  • Bankszámla