Koronavírus adatok

2021. dec. 07.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ambrus
-3 °C
3 °C

85 méternyi kötelet szedtek le egy bálnáról

2014.02.21. 09:15

85 méternyi olyan zsineget szedtek le egy simabálnáról az USA-ban, Georgia állam partjainál csütörtökön, amit a környékbeli halászok hagytak a vízben. Az állat a partközeli vizekben úszva gabalyodott bele a vastag kötelekbe és zsinegekbe. A szakemberek nem tudták teljesen kibogozni az állatot, a kötél egy részét az elérhetetlen helyeken, például az állat szájában hagyták.

noa

2011 óta ez volt az első alkalom, hogy zsinegekbe gabalyodott bálnáról érkezett volna jelentés, mondta Clay Georgia, az amerikai Nemzeti Erőforrások Hivatalának Georgia állami kirendeltségének szakértője. A férfi tagja volt annak a csapatnak, ami egy csónakkal elég közel tudott menni a kilencméteres bálnához ahhoz, hogy egy pengével is felszerelt kampós bot segítségével lefejtsék róla a 2 centi átmérőjű kötelet. A bejelentés egy haditengerészeti felderítő repülőgép személyzetétől érkezett, nekik tűnt fel a horgászzsineget maga után cipelő állat.

A halászat közben használt eszközök és a hajókkal való ütközés számít a simabálnákra leselkedő legnagyobb veszélynek az USA keleti partvidékén. Az állatok minden telet a Georgia és Florida környéki vizekben vészelnek át, itt adnak életet utódaiknak is.

A kötelektől megszabadított bálna egy négyéves hím volt, ami cáfolja azokat a feltevéseket, amik szerint csak a vemhes nőstények és a kicsinyeik telelnek a környéken.