Jenő
-3 °C
6 °C

800 éve először láttak vadon élő hódot

2014.03.03. 21:16

Nyolcszáz év óta először láttak vadon élő európai hódokat (Castor fiber) Angliában: a hódcsaládot, két felnőtt és egy fiatalabb példányt farágcsálás, tisztálkodás és játszadozás közben fotózták le a délnyugat-angliai Devon megyében lévő Otter folyónál - számolt be a Telegraph.

A szakértők szerint az észlelés óriási jelentőségű, mivel egy vadon élő, apró hódpopuláció létezését sugallja. Mintegy nyolcszáz éve ez lenne az első alkalom, hogy európai - más néven eurázsiai vagy közönséges - hódok tenyésznek az angliai vadonban. Az egykor széles körben elterjedt állatokat értékes prémjük és húsuk miatt, illetve gyógyászati célokból vadászták, ami a kihalásukhoz vezetett Angliában a 12. században.

A brit környezetvédelmi, élelmezési és vidékügyi minisztérium (DEFRA) vizsgálatba kezdett az Otter folyónál észlelt példányok ügyében. Angliában törvényellenesnek számít hódokat szabadon engedni - kivizsgáljuk az ügyet és mérlegeljük a lehetséges lépéseket - mondta a minisztérium szóvivője.

A felvételt egy nyugalmazott környezettudományi szakember, a Devonban élő Tom Buckley készítette, akinek tavaly októberben tűnt fel, hogy a terület néhány fáját kidöntötték. Buckley a birtoktulajdonos David Lawrence-szel együtt három mozgásérzékelő kamerát állított fel a folyó 500 méteres szakaszán, hogy megnézze, esetleg hódok járnak-e a környéken. Januárban aztán a kamerák lencsevégre kaptak egy magányos hódot Lawrence tejgazdaságában.

tk3s swns rare beaver 13
Fotó: Swns.com

Buckley kezdetben azt hitte, hogy egy fogságban nevelt állatról van szó, ami elkószált, habár senki sem jelezte az eltűnését. Az állatok legalább kétévesek, ami pedig azt jelzi, hogy legalább két vagy több éve a környéken élhetnek.

Annak ellenére, hogy a 12. században a kipusztulásukig vadászták őket Angliában és Walesben, ez európai hódok még egy ideig megmaradtak Skóciában, ám négyszáz évvel később teljesen eltűntek Nagy-Britanniából. A Devon-i Vadvédelmi Alapítvány 2011-ben kezdte meg saját hódprogramját, amelynek keretében egy felnőtt hím és egy nőstény példányt telepített be egy elkerített területre a megye északnyugati részén. Ezek a hódok azonban a saját területükön maradtak, így nem lehetnek az Otter folyónál észlelt példányok populációjának forrásai.

Az európai hód mára kihalt Nyugat-Európa nagy részén, és nagyjából 700 ezer példánya él a vadonban a Kelet-Európától a kínai és mongol határig terjedő területeken.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?