Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A neandervölgyiek is tudtak beszélni

2014.03.03. 13:42

A modern ember szereti egyediségét azzal alátámasztani, hogy képes szavakkal kommunikálni. A University of New England kutatása szerint azonban ez nem is annyira egyedi, mert erre a sokszor félreértett neandervölgyiek is képesek voltak. Ráadásul ugyanolyan módon, mint a mai emberek.

A tudományos világban az emberi beszéd kialakulása és fejlődése az egyik legvitatottabb kérdés. Nagyon sokáig az volt az általános vélekedés, hogy az emberen kívül mindenki másból hiányoztak a megfelelő kognitív képességek a szóalkotásra és a beszéd kialakulására. És ebbe a neandervölgyieket is beleértették.

Stephen Wroeegyetemi kutató nemzetközi tudósokból álló csapatával 3D röntgentechnológiát használva azonban meglepő felfedezést tett. Egy hatvanezer éves neandervölgyi csontvázat vizsgáltak meg, amelyet még 1989-ben találtak Izraelben.

Ennek a neandervölgyinek a nyelvcsontja más volt, mint ma is élő legközelebbi rokonainké, a csimpánzoké és bonobóké. Alig lehetett megkülönböztetni a modern emberétől. Ebből arra következtettek, hogy a neandervölgyiek is tudtak beszélni.

A legismertebb ellenérv erre az volt, hogy hiába ugyanaz a nyelvcsont alakja, ez még nem jelenti azt, hogy ugyanolyan módon használták azt. Érthető módon, ezt nagyon nehéz volt bizonyítani eddig, de az új vizsgálatok előrelépést hozhatnak.

A részletes vizsgálat alapján készítettek egy másolatot, annak minden tartozékával együtt. Amikor összehasonlították a modern ember nyelvcsontjával, kiderült, hogy teljesen ugyanolyan a kettő. Vagyis a nyelv és a beszéd kialakulása jóval korábbra nyúlik vissza, mint ahogy ezt sejtettük.