Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Fél Afrika Dél-Amerikához is tartozhatna

2014.03.05. 11:42

A Gondwana őskontinens nagyjából 130 millió évvel ezelőtt esett szét darabjaira. Előzőleg magába foglalta a Föld déli féltekének szárazföldjeit, Afrikát, Dél-Amerikát, Madagaszkárt, Ausztráliát, illetve az északi féltekéről Indiát és az Arab-félszigetet. Északon volt egy másik szuperkontinens, ez volt Laurázsia, amely a mostani északi féltekén elhelyezkedő kontinenseket fogta össze.

Így nézett volna ki Dél-Amerika és Afrika
Így nézett volna ki Dél-Amerika és Afrika
Fotó: Sascha Brune/Christian Heine

A Sydney Egyetem és a német Research Centre for Geosciences kutatói eljátszottak a gondolattal, hogy mi lett volna, ha Gondwana máshogyan törik szét. Ha például Afrika nagy része Dél-Amerikánál maradt volna. A földtörténeti kutatások azt mutatják, hogy ez meg is történhetett volna, volt ugyanis egy másik repedés, törésvonal is.

A tanulmányban nagyon hangsúlyos szerepet kap a repedések iránya, ez ugyanis meghatározó abban, hogy hol nyílik ketté a szárazföld, hogy beáramoljon az óceán. Gondwana ugye több százmillió évig egységes kontinens volt. Abban még mindig vitáznak a kutatók, hogy mi indíthatta be a szétszakadás folyamatát, de az nem kérdés, hogy az első hasadékok Kelet-Afrika és Nyugat-Afrika között jöttek létre, csak jóval később vált el Dél-Amerika Afrikától.

Ennek ellenére a nyugat-afrikai hasadás nem fejlődött szakadássá, ennek okait kutatja Christian Heine (University of Sydney) és Sascha Brune (GFZ). Pedig ha tovább folytatódott volna a hasadás, akkor Nyugat-Afrika ma Dél-Amerikához tartozna. A szakadás nagyjából a mai Nigéria–Líbia vonalon van. A kutatók nevet is adtak annak az óceánnak, amely végül nem alakult ki, ez lehetett volna a Szaharai-Atlanti-óceán.