Natália
1 °C
7 °C

Veszélyes állat volt a pokoli dínócsirke

2014.03.19. 23:40 Módosítva: 2014-03-19 23:40:29

Az Anzu wyliei nevű dinoszauruszt tollak borították, rendkívül gyors volt, hosszú, éles karmokkal rendelkezett, és ijesztően nézett ki, ezért a tudósok egymás közt csak "pokolbéli csirke"-ként (chicken from hell) emlegették - számolt be a Guardian egy új dinoszauruszfaj felfedezése kapcsán. 

Anzu-wyliei---a-bird-like-001
Fotó: Mark Klingler / Carnegie Museum of Natural History

A madárszerű őslény 66 millió éve élt, maradványaira az Egyesült Államokban találtak rá. Úgy nézett ki, mint egy kigyúrt, hosszú nyakú emu. Tollas farka egy méter hosszú volt, fejét pedig hosszúkás taréj díszítette, másfél méter magasra nőtt, de a farka végétől a feje búbjáig összesen háromméteres volt. A kutatók úgy vélik, 300 kilót nyomott egy kifejlett példány. 

Az Anzu wyliei növényeket, kisebb állatokat és tojásokat fogyasztott.

A leleteket a pittsburghi Carnegie Természettudományi Múzeumban őrzik.  A pokoli csirke becenevű állat tudományos neve is félelmetes külsejére reflektál, az Anzu ugyanis a mezopotámiai mitológiában egy óriási, madárszerű démon volt. A wyliei pedig Wylie J Tuttle nevéből jött, aki a múzeum egyik bőkezű adományozójának fia. 

Az elmúlt évtizedben többször találtak már külön darabokat belőle, de csak mostanra sikerült külön fajként definiálni a dinoszauruszok Caenagnathus (új állkapocs) nemén belül. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?