Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Fényárnyékhelyzet miatt ment mellé a Szojuz

2014.03.28. 10:51

Bizonyos körülmények rendkívül ritka egybeesése okozta azt a zavart a Szojuz űrhajó programjában, amely miatt két nap késedelmet szenvedett az űreszköznek Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS) kapcsolódása – közölték pénteken az orosz repülésirányítási központban az eset kivizsgálása után.

Vlagyimir Szolovjov, a központ egyik illetékese úgy fogalmazott, hogy „a ballisztika, a fényárnyékhelyzet, egyes jeladók működése, a(z űrállomás elérésének) gyorsított üzemmód és egy nagyon csekély impulzus, kis fordulási szögek rendkívüli ritka egybeesése" okozott zavart a Szojuz működésében – írja az MTI.

Inkább váltottak

Szolovjov úgy fogalmazott, hogy ez nem is mondható igazán zavarnak, inkább egyfajta „orientációs bizonytalanságnak" lehetne nevezni. A repülésirányítási központ nem akart kockáztatni, ezért döntött úgy, hogy átvált a hatórás helyett a hosszabb dokkolási műveletre.

A Szojuz TMA-12M űrhajó közép-európai idő szerint szerda éjfél után bocsátották fel a Bajkonurból, és hat órára rá, a néhány hónapja alkalmazott gyorsdokkolással kellett volna csatlakoznia az ISS-hez, de az űrhajó iránymeghatározó rendszerében támadt zavar miatt a korábban használt, kétnapos üzemmódban történt a dokkolás. Az űrhajó végül péntekre virradóra kötött ki az űrállomásnál.

Szolovjov magyarázata szerint a gyorsdokkolási üzemmódnál, amely az űrbéli és földi műszerek rendkívül pontos működését feltételezi, a szakembereknek csak néhány, 3-5 percnyi időrésük van arra, hogy egy esetleges szokatlan helyzetet megértsenek.

Apróság

Adott esetben az történt, hogy apró zavar támadt a iránymeghatározó rendszerben, a földi irányító központhoz egy nagyon rövid ideig nem érkeztek be a szükséges adatok a Szojuz pályájáról. Lehetett volna próbálkozni a helyzet javításával, de Szolovjov szerint amikor pilóták vannak az űrhajóban, a megbízhatóság és a biztonság a fő szempont. Az irányító központ ezért úgy döntött, hogy inkább két nappal elhalasztja a dokkolást, hogy legyen idő átgondolni a történteket.

Szolovjov szerint a pénteki dokkolás már rendben, automata üzemmódban zajlott, semmi kifogás nem volt sem az űrhajósok, sem a földi irányítók munkájával kapcsolatosan, és a fedélzeti számítógép is jól működött.

Szolovjov szerint az űrhajók a továbbiakban is gyors, hatórás üzemmódban fognak dokkolni az ISS-hez, a számítógépes vezérlőprogram cseréjére sincs szükség, de nem kizárt, hogy bizonyos változtatásokat eszközölnek rajta a hasonló, valószínűtlen helyzetek kezelésére.