István, Vajk
20 °C
35 °C
Index - In English In English Eng

Visszanövesztették egy egér egyik szervét

2014.04.08. 15:42

Az Edinburgh-i Egyetem kutatóinak először sikerült egy élő emlős állatnak teljes mértékben visszanöveszteni egy szervét. Még arra is van esély, hogy a módszer hamarosan embereken is alkalmazható legyen, írja a Reuters.

Ráadásul ez a szerv az immunrendszer öregkori gyengüléséért felelős timusz, azaz a csecsemőmirigy volt, a kísérleti állat pedig egy nagyon öreg egér. A kutatóknak sikerült elérniük, hogy majdnem teljesen visszafordítsák a csecsemőmirigy öregedéssel járó zsugorodását. És azt is elérték, hogy a szerv funkcionálisan helyreálljon: nagyobb mértékben kezdte termelni a T-limfocitákat. Ami azért jó, mert ezekkel az immunsejtekkel védekezik a szervezet a fertőzések ellen.

A regenerált timusz hasonlóságot mutatott a fiatalabb egerekével, és méretében is kétszeresére nőtt a nem kezelt egerek csecsemőmirigyéhez képest. Azt ugyan még nem sikerült egyértelműen megállapítaniuk, hogy az egér immunrendszere később tényleg visszaerősödött-e a korábbi szintre, de már az áttörésnek számít, hogy a szervet újra tudták növeszteni. 

Munkájukat a Development című folyóiratban publikálták.