Koronavírus adatok

2021. nov. 29.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
András, Andor
-2 °C
5 °C

Végre megtudjuk, mekkora volt Napóleon pénisze

2014.04.08. 10:34
Tudta, hogy Napóleon pénisze New Jerseyben van? Nem, mi? Pedig ott van, egy urológustól örökölte meg a fia, a mostani tulajdonosa. És hát, hogy is mondjuk, aprócska.

Szegény Napóleon, valószínűleg azt hitte, hogy hódításaival a történelem halhatatlan alakjává fog válni. Ez sikerült is neki: még az is tudja a nevét, aki csak a konyakos üvegről ismeri. Viszont arra biztos nem gondolt, hogy csaknem kétszáz évvel a halála után a hímtagján fog csámcsogni (elnézést) a tudományos világ, az Independent és a Channel 4 dokumentumfilm-sorozata.

De hát van min, illetve pont az, hogy nem nagyon van min. Ahogy az Independent írja, a császár hímvesszője mindössze másfél hüvelyk hosszú volt. Egy hüvelyk 2,54 centiméter, az másféllel szorozva annyi mint... igen, annyi.

De ki akarta megmérni?

A Channel 4 brit tévécsatorna dokumentumfilm-sorozatában, a Dead Famous DNA-ben híres emberek maradványait elemzik. A sorozatban feltűnt már Elvis DNS-e, Hitler hajszála – és most Napóleon hímvesszője is. A műsort vezető Mark Evans elutazott New Jerseybe, hogy megtekintse a maradványt, amit Evan Lattimer birtokol.

A péniszt Lattimer apja, egy nyugdíjas urológus vásárolta egy párizsi aukción, 3000 dollárt fizetve a testrészért. Mai árfolyamon ez 666 ezer forint; ebből két tonna akciós felvágottat lehetne vásárolni. A császárhúst, úgy tűnik, ennél drágábban adják. A Lattimer-család csak Napóleon izéjeként emlegeti a becses műtárgyat.

De hogy került Lattimerhez a pénisz?

  • A Napóleon boncolását végző orvos, Francesco Antommarchi vágta le, 17 szemtanú előtt.
  • Ezután Anges Paul Vignali atyához került, aki föladta a császárnak az utolsó kenetet.
  • A péniszt ezután a Vignali-család tagjai örökölték.
  • Egy könyvritkaságokban utazó amerikai kereskedő, A.S.W. Rosenbach 1924-ben megvásárolta a hímvesszőt.
  • Három évvel később kiállította a New York-i Francia Művészetek Múzeumában.
  • Lattimer apja egy párizsi árverésen megvásárolta a péniszt, úgyhogy most New Jerseyben van.

Ifjabb Lattimer történelmi ereklyeként tekint Napóleon izéjére, és egyelőre csak 10 embernek hagyta, hogy megtekintsék. Film vagy fénykép soha nem készült róla.

Már egy csomó péniszt láttam, a csivaváétól az óriás ámbráscetéig. Ez nagyon ki van száradva. [...] az utolsó hely, ahol remélném, hogy megtalálom, New Jersey lenne. Fura, hogy az elszáradt pénisz végül messzebbre jutott a világban, mint maga Napóleon.

– jegyezte meg Lattimer.

(Érdekesség: nemcsak Napóleon hímtagja, de Hitler vécéje is New Jerseyben van.)