Áron
-4 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Földrengést okozhat a talajvizes öntözés

2014.05.15. 15:03

A túl sok talajvíz kiemelése, a földek öntözése növeli a kisebb földrengések veszélyét Kaliforniában - írja az MTI. A környéken elvégzett GPS-mérésekből kiderült, hogy évtizedek óta süllyednek a San Joaquin-völgy egyes részei, míg a környező hegyek magassága nő. Az ok a talajvíz túlzott kivétele, elsősorban mezőgazdasági célokra, a földek öntözésére. A mozgás miatt kissé megváltozott a Szent András- és a többi környékbeli törésvonalra gyakorolt nyomás.

"A nyomásváltozás egészen kicsi ahhoz képest, amekkora egy hatalmas földrengés idején keletkezik" - mondta Colin Amos, a Nyugat-Washingtoni Egyetem geológusa, a Nature tudományos lap friss számában ismertetett kutatás vezetője.

Az elmúlt évszázadban a kaliforniai Central Valleyben a vízvezetékek és az öntözőberendezések annyi talajvizet használtak fel, mint amennyi víz a Sierra Nevada Tahoe-tavát kitölti. A jelenlegi szárazság várhatóan súlyosbítja a problémát, mivel a települések gyorsabban fogyasztják a talajvizet, mint amilyen sebességgel az újra visszatér. A völgy így süllyed, a mellette húzódó Sierra Nevada és a partvidék lassan, évente 1-3 milliméterrel emelkedik.

Mivel a Szent András-törésvonal párhuzamos a völggyel, a kutatók szerint a környező vidék felfelé tartó mozgása kisebb rengéseket idézhet elő. Az azonban nem világos, hogy a talajvíz túlzott felhasználásából eredő hosszú távú nyomásváltozásnak van-e hatása a törésvonal nagy földrengéseire.

A Szent András a Kalifornián végighúzódó legjelentősebb törésvonal: a majdnem 1300 kilométer hosszú törés számlájára írható az állam legpusztítóbb földrengéseinek némelyike, köztük az 1906-os, mely romba döntötte szinte egész San Franciscót.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport