Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nézze közelről, ahogy tüsszent a Nap!

2014.06.02. 09:19

Május kilencedikén készült az IRIS nevű NASA-műhold most nyilvánosságra hozott felvétele, amin egy hatalmas, a Földnél ötször nagyobb koronakidobódás látható. A Napot alkotó anyag az IRIS-t működtető csillagászok szerint 2,5 millió kilométeres óránkénti sebességgel szakad el a felszíntől.

A felvétel nem pusztán a szakértelem gyümölcse, Bart De Pontieu, a műholdon dolgozó kutatócsoport vezetője szerint a szerencsének is komoly szerep jut. „Aktív régiókra közelítünk rá, és reméljük, hogy flereket és koronakidobódásokat látunk majd. Ez az első alkalom, hogy az IRIS ilyen tisztán látott rá egy koronakidobódásra, ezért ilyen izgatott a csapat.”

A felvételen az is látszik, ahogy egy vonal mozog át a képen. A magyarázat szerint ez egy spektrográf, vagyis egy olyan eszköz, ami a hullámhossz alapján osztja fel a beáramló fényt, hogy a tudósok mérni tudják a Napból kirobbanó anyag hőmérsékletét, gyorsulását és sűrűségét.