Marcell
19 °C
32 °C

Újraegyesítik a kettévágott szikes tavat a Kiskunságban

szikes tó 2
2014.06.02. 16:21

Európai uniós támogatással újraegyesítenek egy ötvenes években kettévágott szikes tavat a Kiskunsági Nemzeti Parkban. A LIFE forrásból támogatott 2 milliárdos projekt keretében áthelyezik az V. számú belvízelvezető csatorna 6 km-es szakaszát, és több mint 800 hektáron végeznek majd természetvédelmi célú élőhely kezelést annak érdekében, hogy biztosítsák a szikes tavi és a szikes pusztai élőhelyek fennmaradását.

A Kiskunság középső részén található Böddi-szék védett madárfajok tucatjainak ad fészkelő- és táplálkozó helyet. Bankovics András, a természetvédelmi program vezetője szerint a tómedret azonban annak idején kettévágták a Duna-völgy középső szakaszának belvízrendezésre hivatott Sós-éri főcsatornával, ami természetvédelmi szempontból nem volt üdvözítő megoldás. 60-70 év távlatából már jól látszanak a következmények: a csatorna akadályozza a természetes vízmozgást, megváltoztatja a szikes tó vízháztartását, szerves anyag feldúsulást, eutrofizációt okoz, és a tó fokozatos feltöltődését eredményezi.

A hatéves LIFE projekt keretében betemetik, illetve áthelyezik a szikes tavat átszelő csatorna 6 km-es szakaszát, és a megvásárolandó 400 hektár földterülettel együtt több mint 800 hektárt kezelnek majd természetvédelmi szervezetek kimondottan azzal a céllal, hogy helyreállítsák és térben megnöveljék a szikes tó és szikes gyepek kiterjedését. Az akadálytalan, természetes vízjárás helyreállításának köszönhetően a nyílt vízi felület a jelenlegi 180 hektárról várhatóan 400 hektárra nő majd.

Az elnádasodott szikes rétek kezelését őshonos magyar háziállat fajtákkal végzik majd, magyar tarka és szürkemarhák, parlagi szamarak és juhok érkeznek a területre. Mindegyik háziállat más- más legelési szokásokkal hasznosítja a szikes pusztai élőhelyeket. A szamarakat például azért vetik be, mert nem válogatósak. Elfogyasztják a szúrós növényeket és kórókat is, ráadásul nagyon rövidre rágják a növényzetet, ami kedvező a szikeseken fészkelő parti madaraknak. A legelőterületek csökkenését okozó inváziós növények, elsősorban az ezüstfa és a selyemkóró állományainak visszaszorításával várhatóan tovább javul az élőhelyek állapota.

A Böddi-szék az időszakosan kiszáradó magyarországi tavak között igen jelentős, a nyílt vízfelszínű időszakos szikes tavak 18 százalékát teszi ki. Európában ritka és különleges jelentőségű élőhely, ami része a Natura 2000 hálózatnak (az EU ökológiai hálózata), és hazai jogszabályok által is védett terület.