Mitől olyan jó illatúak a régi könyvek?

2014.06.03. 13:21

Mindenki tudja, milyen illata van egy új és milyen egy régi könyvnek. Az e-könyv-olvasók terjedésével gyakori érv szokott lenni, hogy a konzervatív olvasók többek között a könyvek illata miatt nem akarnak elektronikus könyvet a kezükbe venni. De mégis mi okozza ezeket az illatokat? Egy kémiával foglalkozó szakblog, a Compoundchem válaszol.

Új könyvek esetében elég nehéz összeszedni az illat pontos összetevőit és ennek számos oka van. Egyrészt kevés ilyen irányú tudományos kutatást végeznek. Másrészt szinte nyomdánként változik, hogy milyen kémiai anyagot használnak a könyvek nyomtatásánál.

Ennek ellenére nagyjából mindenki be tudja azonosítani az új könyv illatát. Ezek többnyire három fő összetevőből állnak: magának a papírnak az illata, a tinta illata és az összekötésnél használt ragasztó illata.

Kémia, vegyületek, tinta

A papír gyártásánál számos kémiai anyagot használnak. Legfőbb alapanyaga a fa, ezt áztatják, hántolják, aprítják, majd pépesítik. A pép aztán egy vegyi oldás nevű folyamaton megy keresztül, ahol finom szálakra választják a rostjait. Később nátrium-szulfidot adnak hozzá, majd megint átmossák. A folyamatban az alapanyaghoz különböző adalékanyagokat és töltőanyagokat (például kalcium-karbonátot) adnak, szerves alkoholfajtákkal teszik nedvességtartóvá. A végén pedig még felületvédő anyagot is tehetnek rá.

Látható, hogy számtalan kémiai vegyülettel találkozik a fa, míg papír lesz belőle, és ezeknek mind hatássa lehet a papír illatára. A tinta tovább bonyolítja a helyzetet, mivel ebből is számtalan féle létezik. És bár ember legyen a talpán, aki képes megkülönböztetni az egyik, könyvnyomtatásban használt tinta szagát a másiktól, végső soron ez is hozzájárul az összképhez.

Mintahogy a könyvkötésnél használt ragasztó is, talán elsőre ez a legjellemzőbb illat, amit érzünk. Később ennek elhalványulásával már a papír illata a legintenzívebb új könyveknél.

Miért vanília?

Még érdekesebb, hogy a régi könyvek teljesen másmilyen illata hogyan alakul ki. Ezen a területen már több a kutatás, mert az eredmények felhasználhatóak a könyvek állagának megőrzésénél. És itt nem feltétlenül a rossz helyen tárolt könyvek dohos, penészes illatára gondolunk, azt senki nem tarja kellemesnek. Amikor megkérdezünk valakit, milyen a régi könyvek illata, gyakran halljuk válaszként a vaníliát. Mi okozza ezt az illatot?

Azt már említettük, hogy a könyvpapír sok kémiai anyagot tartalmaz, az egyik ilyen anyag a lignin. A pépesített faforgácsból készített könyveknél a sejtfalak szilárdságát nyújtó lignin bomlásnak indul. A lignin molekuláris szerkezete igen hasonló a vanília illatát is adó vegyület szerkezetéhez, ezért bomláskor is hasonló az illatuk.

Aranyköpések

Könyv az életünkről, mindennapjainkról, azok nehézségeiről 14 kortárs író egy inspiráló novelláskötetben

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM